Typy psoriázy

Ložisková psoriáza

Ložisková psoriáza

Najbežnejší typ psoriázy; týmto typom trpí asi 80-90% ľudí so psoriázou.
Ložiská (červené, vystúpené, šupinaté škvrny na koži) môžu svrbieť alebo bolieť. Pokožka okolo kĺbov môže pri vážnejšom stave ochorenia praskať a krvácať.
Choroba sa môže vyskytovať na rozličných miestach tela a ložiská sa líšia podľa miesta ich výskytu, počtu i veľkosti, môžu byť tenké
i hrubé. Škrabanie sa má za následok objavenie sa drobných kvapôčok krvi. Ložiská sa často nachádzajú na vonkajšej strane horných a dolných končatín, hlavne na oboch lakťoch alebo kolenách. Postihnutá však môže byť akákoľvek časť tela. Ložiská majú určitý tvar a sú vždy presne ohraničené.

Psoriáza na pokožke hlavy

Psoriáza na pokožke hlavy

Ložiská psoriázy sa tvoria na pokožke hlavy alebo alebo línii vlasov. Niektorých ľudí ložiská môžu veľmi svrbieť, iným spôsobujú len menšie ťažkosti.
Vlasy v oblasti, kde sa psoriáza vyskytuje, môžu byť tenké a slabé, ale zvyčajne dorastú, keď sa príznaky psoriázy zlepšia.

Psoriáza nechtov

Psoriáza nechtov

Až polovica ľudí so psoriázou má tiež psoriázu nechtov. Ochorenie nechty vysušuje, stávajú sa drobivými, vznikajú na nich ryhy alebo prehĺbeniny. V niektorých závažných prípadoch sa môžu oddeliť od nechtového lôžka alebo sa rozpadnúť.

Gutátová psoriáza (psoriasis guttata)

Gutátová psoriáza (psoriasis guttata)

Tento typ psoriázy sa zvyčajne vyskytuje po streptokokovej infekcii hrdla. Častejšie sa vyskytuje u detí a mladých dospelých, ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku.
Gutátová psoriáza vyzerá ako malé škvrny v tvare slzy po celom tele a rukách / nohách. Namiesto rozsiahlych, hrubých ložísk sú pre túto formu psoriázy teda typické malé červené šupinaté bodky, ktoré vyzerajú ako kvapky vody rozprsknuté po tele.
Zvyčajne zmiznú po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch, no môžu sa opätovne objaviť v rovnakej podobe alebo ako klasická ložisková psoriáza.

Inverzná (ohybová) psoriáza

Inverzná (ohybová) psoriáza

Tento typ psoriázy sa objavuje v kožných záhyboch, ako sú podpazušie, slabiny alebo pod prsiami. Pot a trenie v týchto miestach dráždi pokožku zasiahnutú psoriázou, takže počas leta je to často horšie.
Tieto oblasti sú tiež náchylné na kvasinkové infekcie, čo niekedy môže sťažiť diagnostiku.

Menej časté typy psoriázy


Pustulárna psoriáza (psoriasis pustulosa)

Pustulárna psoriáza  (psoriasis pustulosa)

Pustulárna psoriáza spôsobuje, že sa na koži objavia malé pľuzgiere naplnené hnisom. Nie sú infekčné, ani nákazlivé. Tento druh postihuje menej ako 10 percent pacientov. Môže sa objaviť ako komplikácia ložiskovej psoriázy, ako dôsledok užívania alebo náhleho vysadenia istých liekov. Najčastejšie bývajú postihnuté dlane rúk, šľapy, prsty a nechty.
Existujú dva typy pustulárnej psoriázy. Palmoplantárna psoriáza postihuje iba dlane a chodidlá. Generalizovaná pustulárna psoriáza postihuje celé telo.

Erytrodermická psoriáza

Erytrodermická psoriáza

Extrémne zriedkavý a obzvlášť závažný typ psoriázy. Erytrodermická psoriáza postihuje celé telo a spôsobuje intenzívne svrbenie a pálenie. Zasiahnuté môžu byť veľké plochy kože a bez liečby sa telo môže kvôli vážnemu poškodeniu väčšiny kože dostať až do šokového stavu. Ojedinele sa môžu vyskytnúť na postihnutých plochách aj pľuzgieriky so sterilným obsahom hnisu.


SK-N-DA-PSO-2100011 - Dátum prípravy: október 2021