Systémová liečba psoriázy

Systémová liečba sú injekčné lieky alebo tablety, ktoré ovplyvňujú celé telo. Dermatológ ich predpisuje, ak je psoriáza závažná a nereaguje na inú liečbu.

Metotrexát

Tento liek zmierňuje zápal pokožky a spomaľuje nadprodukciu kožných buniek. Pri užívaní metotrexátu pacientom môže byť nevoľno
a počas užívania nesmú piť alkohol. Ženy nesmú počas užívania metotrexátu otehotnieť. Pacienti sú dôkladne sledovaní a ich krvné parametre sa kontrolujú pomocou krvných testov.

Cyklosporín

Tento liek účinkuje tak, že obmedzuje činnosť imunitného systému. Pôvodne sa používal u pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu orgánu, aby sa zabránilo jeho odmietnutiu, ale funguje dobre aj pri liečbe psoriázy. Počas užívania tohto lieku treba kontrolovať funkcie obličiek a krvný tlak.

Acitretín

Tento liek patrí medzi retinoidy, ktoré spomaľujú rast kožných buniek. Používa sa iba vtedy, ak na liečbu psoriázy iné nebiologické spôsoby liečby nezaberajú. Acitretín môže zvýšiť citlivosť pokožky na slnečné žiarenie, takže je nutné chrániť sa pred slnkom. Ženy nesmú počas užívania acitretínu otehotnieť.

Ostatné liečby

Používajú sa pri ťažkej psoriáze, ktorá nereaguje na inú liečbu. Fungujú tak, že zmierňujú zápal. Patria sem apremilast a dimetylfumarát.


SK-N-DA-PSO-2100017 - Dátum prípravy: október 2021