Axiálna spondylartritída a ankylozujúca spondylitída

Čo je axiálna spondylartrítída
a ankylozujúca spondylitída?

axSpA

Axiálna spondylartritída (axSpA) je zastrešujúci výraz pre:

  • nerádiografickú axSpA (nr-axSpA) a
  • rádiografickú axSpA, tiež známu ako ankylozujúca spondylitída (AS).

Nr-axSpA a AS sú úzko spojené reumatické ochorenia, obe sú formy zápalových ochorení kĺbov.

Zápal je normálnou súčasťou imunitného systému. Aj keď je zápal zvyčajne dôležitou súčasťou obrany tela pred infekciou, môže sa stať nadmerne aktívnym, čo vedie k stavom, ako je axSpA.

AxSpA spôsobuje zápal spodných častí chrbtice, vrátane stavcov, chrbticových kĺbov (sakroiliakálne kĺby) a ďalších častí tela. Tento stav môže časom poškodiť chrbticu a viesť k vzniku kostných výrastkov, čo v niektorých prípadoch môže spôsobiť nechcené „zrastanie“ častí chrbtice a stratu jej pružnosti. Toto je známe ako ankylóza.

Rozdiel medzi AS a nr-axSpA

U ľudí s ASzmeny na sakroiliakálnych kĺboch alebo chrbtici viditeľné na röntgenovej snímke. U ľudí s nr-axSpA však tieto zmeny nie sú viditeľné na röntgenovej snímke, ale zápal môže byť viditeľný na MRI (magnetická rezonancia).

Príznaky axSpA

Príznaky axSpA sa môžu líšiť od človeka k človeku a zvyčajne sa vyvíjajú niekoľko mesiacov alebo rokov. axSpA sa môže vyvinúť kedykoľvek, ale zvyčajne sa začne rozvíjať u tínedžerov a mladých dospelých. Príznaky môžu prichádzať a odchádzať a časom sa môžu dokonca meniť. Takmer všetky prípady axiálnej spondylartritídy sú charakterizované akútnymi, bolestivými epizódami (vzplanutiami), po ktorých nasledujú obdobia, keď sa príznaky zlepšia (remisia).



Hlavné príznaky axiálnej spondylartritídy sú:

Bolesť chrbta a stuhnutosť v dolnej časti chrbtice

Bolesť chrbta a stuhnutosť v dolnej časti chrbtice

Bolesť a stuhnutosť chrbta (zápalové bolesti chrbta) sú zvyčajne hlavnými príznakmi axiálnej spondylartritídy. Bolesť a stuhnutosť je zvyčajne horšia ráno a v noci, obvykle sa cvičením zlepší a naopak po odpočinku sa chorému neuľaví.

Bolesť v iných kĺboch

Iná bolesť kĺbov

AxSpA môže spôsobiť zápal v iných kĺboch, najčastejšie sú to bedrá, kolená, členky a ramená. Postihnuté kĺby môžu byť bolestivé, stuhnuté a opuchnuté.

Uveitída

Uveitída

Prejavmi uveitídy sú bolestivé, vodnaté alebo červené oči, rozmazané videnie a citlivosť na jasné svetlo.

Entezitída

Entezitída

Bolestivý zápal svalových a šľachových úponov, teda v miestach, kde sa kosti spájajú s väzmi alebo šľachami. Medzi bežné miesta patrí horná časť holennej kosti, za alebo pod pätou a miesta, kde sa rebrá spájajú s hrudnou kosťou. Ak sú postihnuté rebrá, človek môže cítiť bolesti na hrudníku a mať ťažkosti pri dýchaní zhlboka.

Ďalšie príznaky axSpA

Niektorí ľudia s axiálnou spondylartritíou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov, ako napríklad:

  • lepší pocit po cvičení a horší po odpočinku
  • únava a nedostatok energie
  • vysoká teplota (horúčka)
  • potenie
  • depresia
  • chudnutie, najmä v počiatočných štádiách
  • daktylitída (opuchnuté prsty na rukách a nohách)

Čo spôsobuje axiálnu spondylartritídu?

Čo spôsobuje axiálnu spondylartritídu?

Zatiaľ nie je známe, čo spôsobuje axSpA, ale zdá sa, že existuje väzba na konkrétny gén známy ako ľudský leukocytový antigén B27 (HLA-B27). Výskum zistil, že zhruba 9 z 10 ľudí s axSpA nesie gén HLA-B27. Avšak ak má človek tento gén, nemusí to ešte nevyhnutne znamenať, že sa u neho vyvinie axSpA.

Môže sa axiálna spondylartritída dediť?

Axiálna spondylartritída sa môže vyskytovať v rodinách a gén HLA-B27 sa môže prenášať (zdediť) od iného člena rodiny. Ľudia, ktorí nesú gén HLA-B27 a majú blízkych členov rodiny, ktorí majú axSpA, ako napríklad rodič alebo súrodenec (brat alebo sestra), majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia v porovnaní s niekým, kto nemá príbuzného s týmto ochorením.

Vaša rodina a gén HLA_B27

Ak máte axiálnu spondylartritídu a gén HLA-B27, existuje 50% pravdepodobnosť, že prenesiete gén na svoje deti. Odhaduje sa, že u 5 až 20 % detí s týmto génom sa potom vyvinie axiálna spondylartritída. Ak máte axiálnu spondylartritídu, ale neprenášate gén HLA-B27, je pravdepodobnosť, že sa u Vášho dieťaťa vyvinie toto ochorenie, menej ako 10 %.


SK-N-DA-RH-2100023 - Dátum prípravy: December 2021