Tehotenstvo s reumatickými ochoreniami

Ak trpíte jednou z foriem reumatických ochorení, je dôležité si tehotenstvo naplánovať, aby ste sa vy a Váš lekár mohli rozhodnúť
o najlepšom postupe liečby počas tých deviatich mesiacov, keď budete čakať dieťa. Váš lekár by tiež mal vopred určiť, či je Vaša liečba potrebná aj počas tehotenstva a či je v tomto čase vhodná.

Pripravte sa na tehotenstvo

Asi polovica tehotenstiev je neplánovaná, no pri ochorení ako sú reumatické ochorenia by to naozaj nebolo vhodné. Účinnosť antikoncepcie závisí od metódy a jej správneho použitia. Takže aj keď neuvažujete o počatí dieťaťa, tieto informácie môžu byť pre Vás dôležité.

Plánujte

Plánujte

Diskutujte s dostatočným predstihom o možnostiach plánovaného rodičovstva s tímom zdravotníkov, ktorí sa o Vás starajú (napríklad so svojím praktickým lekárom, zdravotnou sestrou, reumatológom, pôrodníkom a gynekológom, pôrodnou asistentkou a lekárnikom).

Reumatické ochorenie neznamená, že nemôžete otehotnieť, ale počatie môže trvať dlhšie. Môže to tak byť z mnohých rôznych dôvodov, napríklad kvôli chorobe alebo kvôli liekom, ktoré užívate.

Pred tehotenstvom je nutné mať príznaky pod kontrolou, aby ste boli počas tehotenstva v dobrej kondícii a aby sa Vaše dieťa mohlo v maternici zdravo vyvíjať.

Je potrebné pokračovať v liečbe ochorenia pred, počas a po tehotenstve. Nie všetky lieky však sú vhodné v tehotenstve, takže Váš reumatológ, ak je to potrebné, upraví Vašu liečbu. Porozprávajte sa s tímom zdravotníkov, ktorí sa o Vás starajú, o najvhodnejších možnostiach liečby.

Ak sa rozhodnete pre tehotenstvo, mali by ste začať užívať vitamínové a minerálne výživové doplnky odporúčané lekárom. Ak užívate lieky vrátane liekov na liečbu reumatického ochorenia, obráťte sa na svojho lekára.

Tehotenstvo

Tehotenstvo

Tehotenstvo trvá 40 týždňov, je rozdelené do troch etáp – trimestrov, z ktorých každý trvá tri mesiace.

Tehotenstvo spúšťa krátkodobé zmeny v imunitnom systéme. Výsledkom je, že niektoré ženy s axiálnou spondylartritídou (axSpA), psoriatickou artritídou (PsA) alebo reumatoidnou artritídou (RA) pociťujú zlepšenie alebo vymiznutie príznakov počas tehotenstva, najmä v druhom a treťom trimestri. U niektorých žien sa však príznaky v tehotenstve nezmenia alebo sa môžu dokonca zhoršovať.

Je dôležité rátať s možnosťou vzplanutia počas tehotenstva a po pôrode. Treba sa informovať o vhodných liekoch, úprave životného štýlu. Je dobré tiež vopred hovoriť so svojím partnerom o starostlivosti o dieťa, ak by ochorenie po jeho narodení znovu vzplanulo.

K dispozícii je niekoľko možností liečby, ktoré sú vhodné počas tehotenstva a dojčenia.

Poraďte sa s lekárom tiež o všetkých očkovaniach, ktoré by ste mohli počas tehotenstva potrebovať, nie všetky sú totiž v tomto období vhodné.

Pôrod a šestonedelie

Pôrod a šestonedelie

Ak trpíte jednou z foriem reumatických ochorení, mali by ste prediskutovať so svojím lekárom plán pôrodu. Ak artritída postihuje chrbát alebo bedrá, môže to sťažiť pôrod. Naopak, uľahčiť ho môžu rôzne vhodné pôrodné polohy. Možno zvážiť aj epidurálnu anestéziu alebo cisársky rez. Všetky tieto možnosti by ste mali už počas tehotenstva prediskutovať so svojím zdravotníckym tímom, aby ste si mohli naplánovať čo najlepší pôrod.

Starostlivosť o novorodenca môže byť s reumatickým ochorením ťažká. Vaše príznaky sa môžu počas tehotenstva meniť a aj keď sa počas tehotenstva zlepšia, po pôrode sa môžu vrátiť a ochorenie môže vzplanúť. Vďaka včasnému plánovaniu sa môžete pripraviť na všetky zmeny, ktoré môžu prísť.

Pokúste sa spolu s lekárom naplánovať liečbu po pôrode. Ak budete mať ochorenie pod kontrolou, pomôže Vám to zvládnuť tento náročný, no pekný čas.

Neváhajte a požiadajte o pomoc svojho partnera, rodinu a priateľov, kým si zvyknete na život s novorodencom. Takto získate v prípade potreby viac času na odpočinok. Požiadajte zdravotníkov o rady, ako si uľahčiť držanie, obliekanie, umývanie a kŕmenie Vášho dieťaťa.

Dojčenie

Dojčenie

Mnoho žien s axSpA, PsA alebo RA je schopných úspešne dojčiť, ak sa tak rozhodnú. To, či sa rozhodnete dojčiť alebo nie, závisí od viacerých faktorov vrátane Vašej osobnej voľby, Vašej liečby a stavu ochorenia.

Dojčenie je prospešné pre Vás aj pre Vaše dieťa, avšak nie všetky lieky sa môžu používať počas dojčenia, pretože niektoré môžu prechádzať do materského mlieka. Ukončenie liečby kvôli dojčeniu môže zhoršiť príznaky a ovplyvniť Vašu schopnosť starať sa o svoje dieťa.

Aj keď sa dojčenie odporúča, niektoré matky sa z rôznych dôvodov môžu rozhodnúť, že tak neurobia, alebo nemusia byť schopné dojčiť.

Buďte v kontakte so svojím lekárom, v prípade potreby môže prispôsobiť Vašu liečbu momentálnym okolnostiam.

Môžete preniesť reumatické ochorenie na svoje dieťa?

Mnoho žien sa obáva, že dieťa ich ochorenie môže zdediť. Nie je to vylúčené, v mnohých prípadoch sa však ochorenie ďalej nededí. Dedičnosť reumatických ochorení je zložitá. Riziko genetického prenosu choroby sa líši podľa konkrétnej formy ochorenia. Pre RA je to medzi 1 z 30 až 1 zo 100. Pre PsA je to asi 1 z 30 a pre AS/axSpA je to medzi 1 zo 6 až 1 z 10.


SK-N-DA-RH-2100034 - Dátum prípravy: December 2021