Topická (lokálna) liečba

Tento typ liečby je zvyčajne prvou možnosťou, ktorú lekári pri liečbe psoriázy volia. Lokálne lieky pomáhajú spomaliť nadmerné množenie kožných buniek a zmierniť zápal kože. Niektoré prípravky môžu rýchlo spôsobiť zlepšenie, zatiaľ čo u iných môže trvať niekoľko týždňov, kým začnú účinkovať.

Zmäkčovadlá (emolienty, zvlhčovače)

Tieto krémy sa vtierajú priamo do psoriatických ložísk, aby zadržali vlhkosť a vytvorili ochrannú vrstvu. Dobre účinkujú pri miernej psoriáze, ich cieľom je zastaviť svrbenie a hrubnutie kože. Spolu so zmäkčovadlami sa dajú použiť aj iné krémy alebo masti. Najlepšie je však počkať aspoň 30 minút, kým sa nanesie ďalší prípravok na povrch kože. Niektoré zmäkčovadlá obsahujú horľavé zložky, ktoré sa môžu ľahko vznietiť. Treba byť opatrný v blízkosti otvoreného ohňa alebo pri fajčení, aby sa zabránilo vzplanutiu oblečenia, vlasov alebo posteľnej bielizne.

Steroidné krémy alebo masti

Účinkujú tak, že zmierňujú zápal pokožky. Sú rôzne silné a zvyčajne sa používajú len krátkodobo, pretože môžu spôsobiť stenčenie pokožky. Ak sa liečba ukončí príliš skoro, psoriáza sa môže zhoršiť, preto treba postupovať podľa pokynov lekára, ako krém používať.

Dechtové prípravky

Tieto kúpeľové oleje, krémy, masti a šampóny sú jedným z najstarších spôsobov liečby psoriázy. Majú silný zápach. Pomáhajú spomaľovať rast kožných buniek.

Dithranol (antralin)

Používa sa na stvrdnuté ložiská psoriázy, zvyčajne na lakťoch a kolenách. Pozor, špiní oblečenie i vaňu či sprchu. Zafarbí aj pokožku, tá však časom vybledne.

Analógy vitamínu D (kalcipotriol, takalcitol a kalcitriol)

Podávajú sa vo forme masti alebo roztokov a pomáhajú regulovať imunitný systém tým, že zastavujú zápal a spomaľujú množenie buniek pokožky. Nespôsobujú škvrny a nemajú silný zápach, ale môžu podráždiť citlivú pokožku. Neodporúča sa ich používať počas tehotenstva alebo dojčenia.

Analógy vitamínu A (tazarotén)

Sú vo forme gélov, ktoré sa vtierajú do psoriatických ložísk. Pôsobia protizápalovo, môžu však dráždiť citlivú pokožku a neodporúča sa ich používať počas tehotenstva alebo dojčenia.

Lokálne inhibítory kalcineurínu

Používajú sa najmä na atopický ekzém, čo je forma dermatitídy, ktorá spôsobuje začervenanie a svrbenie pokožky, ale lekár ich môže predpísať aj na liečbu psoriázy. Ich cieľom je znížiť začervenanie a svrbenie blokovaním určitých biologických látok v tele.

Liečba psoriázy na pokožke hlavy

Liečivý šampón

Obsahuje viacero zložiek, zvyčajne vrátane uhoľného dechtu, ktoré pomáhajú zbaviť pokožku hlavy kožných šupín pri ľahkej forme psoriázy.

Odvápňovacie masti

Aplikujú sa na niekoľko hodín alebo cez noc na ošetrenie hrubých šupinatých ložísk na pokožke hlavy a potom sa hlava umyje liečivým šampónom. Často obsahujú kyselinu salicylovú a kokosový olej. Ak sa koža zbaví hrubých šupín, ľahšie sa ošetruje.

Lokálne steroidy

Rovnako ako steroidy určené na ošetrovanie kože na tele, aj tieto majú rôzne silný účinok. Lieky obsahujúce silný steroid sa používajú iba krátkodobo. Na pokožku hlavy sa aplikujú vo forme pleťových vôd, gélov, peny alebo ako šampóny.

Vitamín D

Používa sa ako šampón alebo gél. Niekedy sú tieto prípravky dostupné aj v kombinácii so steroidmi.


SK-N-DA-PSO-2100015 - Dátum prípravy: október 2021